marți, 4 decembrie 2012

Achim Nica s-a stins din viaţă

Achim Nica (1930-2012)
          Vineri dimineaţă (23 noiembrie 2012), la ora 6:00 încă un artist a părăsit această lume. Interpret cu precădere al doinelor bănăţene, mesager al cântecului popular bănăţean, Achim Nica ar fi împlinit 83 de ani în 20 ianuarie.
          Diagnosticat fiind cu cancer - boală necruţătoare - având ca antecedent o operaţie chirurgicală pe cord, Achim Nica s-a stins la Spitalul din Caransebeş fără ca medicii să mai poată interveni.

         

Scurtă biografie

           S-a născut în anul 1930, în satul Obreja, judeţul Caraş-Severin. De la o vârstă fragedă a început să cânte împreună cu mama şi bunica sa, apoi la şcoală. Cu toate acestea, nu s-a lansat ca interpret decât la 30 de ani, după descoperirea sa de către Maria Tănase, în timpul unui concert. Cinci ani după lansare, Achim Nica se regăseşte la Orchestra "Doina Banatului" din Caransebeş, loc în care se cizelează talentul său de doinitor, astfel încât reuşeşte să cucerească publicul local şi naţional, până la cel din Banatul sârbesc. Din 1975 a activat la Ansamblul "Iedera" din Oţelu Roşu.
          Având concursul Orchestrei "Doina Banatului" din Caransebeş (dirijor Nicolae Perescu) şi a Orchestrei Radio din Bucureşti (dirijor George Vancu) Achim Nica înregistrează opt discuri la Electrecord. Urmează patru casete audio-video şi încă un disc la Electrecord.

Aniversarea a 80 de ani

          Aniversarea celor 80 de ani împliniţi a avut loc la Oţelu Roşu, în Casa de Cultură, la iniţiativa Fundaţiei Vlad-S (Centrul de Iniţiere şi Promovare a Tineretului din Munţii Banatului) coordonată de Ion Stepănescu din Rusca Teregova, unde a fost omagiat de cele mai reprezentative voci şi instrumente ale muzicii populare. Spectacolul oferit de aceştia a fost urmărit de circa  o mie de oameni.

Videoclip



Alte surse despre Achim Nica:
Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger