joi, 3 ianuarie 2013

Bătălia cu fumătorii

   Viciu din toate timpurile fumatul şi fumătorii au fost judecaţi şi răsjudecaţi de legiuitorii lumii întotdeauna; De o vreme Comisia Europeană nu ne mai dă pace şi impune reguli noi pentru fumători, din ce în ce mai drastice, cu scopul evident de-a reduce numărul acestora şi de-a minimaliza efectul fumatului pentru fumători dar şi pentru nefumători. De data aceasta măsurile nu se mai referă la locurile de fumat, ci la interzicerea unor categorii de produse şi impunerea unor noi reguli pentru comercializarea ţigaretelor clasice. Mai exact, ţigara electronică va fi pusă sub semnul întrebării dacă nu îndeplineşte anumite condiţii în ceea ce priveşte conţinutul de nicotină - cu toate că reglementarea încă nu are o formă clară şi concisă şi fiind elaborată destul de voalat.




   Cât despre aspectul comercial al noilor pachete de ţigări - ţigări clasice - ideea de-a conţine mesaje antifumat sub formă grafică (fotografii cât mai "horror") cât şi în forma scrisă (mesaje scrise care prezintă pericolul fumatului) - mi se pare deplasată. Niciodată măsurile drastice n-au avut succesul aşteptat şi nu au fost primite cu entuziasm de categoria de public căruia i s-a adresat. Statele Unite au avut parte de-o perioadă de prohibiţie în care s-a interzis fabricarea, comercializarea şi consumul alcoolului, dar legea a condus la apariţia unui număr încă necunoscut de distilerii ilegale, ca să nu mai vorbim de vânzarea alcoolului "la negru" şi consumul său; atracţia faţă de lucrul interzis nu a generat decât pierderi economice masive în bugetul guvernului şi, în loc să conducă la un control al fenomenului, distribuţia şi consumul alcoolului ilegal produs a scăpat din ghearele monitorizării şi s-a extins, devenind o caracatiţă mafiotă, puţini scăpând din tentaculele ei fără să fie afectaţi într-un fel sau altul de flagel.
   Personal, în România nu ştiu să fi existat vreodată o astfel de perioadă de constrângere; cu economia şi aşa distrusă de regimurile politice prin care a trecut, românii vor fi afectaţi negativ de aceste impuneri, cel puţin din punct de vedere financiar. 

Un comentariu:

Powered By Blogger