miercuri, 19 iunie 2013

Să mai vorbim şi de bine

Virgil-Liviu Sabău (reporter "Vorba" Orăştie)

Să mai vorbim şi de bine

 La câte se întâmplă în ţară nu ne-am putea aştepta la nimic bun. Chiar dacă nu se referă la un viitor apropiat, Ministerul Educaţiei ne rezervă ceva mai plăcut pentru anul 2015. Este vorba despre un protocol de colaborare încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională şi cu Intel Corporation, protocol ce prevede ca fiecare elev şi fiecare profesor să dispună, în instituţia de învăţământ, de propriul său calculator. Programul ce urmează a fi implementat până în 2015, Învăţământ 1:1 (un copil – un calculator, un profesor – un calculator) presupune identificarea căilor prin care se poate ajunge la acest nivel în şcolile româneşti, iar Intel se angajează să ofere sprijin de specialitate Guvernului pentru îndeplinirea sa.
Astfel, se vor evalua, concepe şi integra instrumente educaţionale specifice secolului XXI.
În cadrul proiectului, la expoziţia „Clasa viitorului” au fost expuse echipamente digitale concepute special pentru învăţământ, table interactive şi manuale digitale, toate conectate la internet, instrumente ce vor trebui să facă parte din recuzita fiecărei săli de clasă, trasându-se astfel o nouă etapă a sistemului de învăţământ românesc. Totodată, proiectul mai prevede şi instruirea cadrelor didactice în vederea aplicării protocolului, printr-un program adiacent, Intel Teach.

Lucruri bune, dacă ne gândim la avantajele oferite de acest proiect; mai greu va fi cu instruirea profesorilor şi a învăţătorilor, unii dintre aceştia, mai ales cei mai în vârstă, având încă reţineri în legătură cu utilizarea calculatorului la clasă. Dar, cum unde-i lege nu-i tocmeală, dacă protocolul proaspăt încheiat va avea succes pe măsura aşteptărilor, vom ajunge să o vedem şi pe asta !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger