duminică, 10 februarie 2013

Despre Jocurile Olimpice şi miniaturile lor


   Trăim sub semnul transformării şi ar fi fost bine dacă acest lucru s-ar limita numai în sensul de la "bine" la "MAI bine". Din păcate, printre efectele importante ale transformărilor de care are parte lumea - la propriu şi la figurat - stă la loc de cinste devalorizarea unor evenimente tradiţionale care odinioară reprezentau un record ce, odată atins, avea să intre în istorie.
   În fapt, probabil din invidie sau poate pentru ridicarea propriilor ştachete valorice, liderii unor largi comunităţi au decis să particularizeze un eveniment sportiv mondial, Jocurile Olimpice. În preajma anilor 1900 au apărut Jocurile Asiatice, ca replică a Jocurilor Olimpice, reluate după o pauză de 1500 de ani, prin 1896. În 1951, la Buenos Aires (Argentina) are loc prima ediţie a Jocurilor Panamericane, competiţie sportivă desfăşurată din patru în patru ani, înaintea Jocurilor Olimpice tradiţionale. Au urmat, nu neapărat în ordine cronologică, Jocuri Panafricane, Jocuri Olimpice pentru Tineret, etc.
   Pornind de la varianta antică a Jocurilor Olimpice - anul 776 î. Hr., în Olympia, Grecia, întrerupte în anul 393, când au fost desființate de împăratul roman Teodosiu I - până la varianta modernă iniţială a acestui eveniment, remarcăm că a merita să participi la această competiţie însemna mult mai multă valoare decât înseamnă în zilele noastre. Acest regres se datorează înmulţirii evenimentelor derivate, despre care am tendinţa să le asemăn unor kitch-uri - copii nesemnificative ale Jocurilor Olimpice.

* * *

   În acest context, din 1915, Europa va avea Jocurile Olimpice Europene. Prima ediţie va avea loc la Baku, capitala statului Azerbaijan.
   Şi totuşi, anul acesta, pe 17 februarie, Braşovul va găzdui Festivalul Olimpic al Tineretului European.
Ştiri:



Mai multe:

2 comentarii:

  1. Nu văd nimic rău în Jocurile Panafricane, Panamericane, ale tineretului şi care or mai fi! Autorul materialului (nu am priceput cine este) vrea desfiinţarea acestor competiţii sau ce? Olimpiadele rămân olimpiade şi nu le confundă niciun om normal cu altceva. Şi nici pe un campion olimpic cu vreun campion al altor competiţii, oricum s-ar numi. Autorul acestui material ori e prost, ori nu gândeşte...

    RăspundețiȘtergere
  2. E suficient dacă ne-am gândi la câteva mii de "Olimpieduţe" care ar putea fi dedicate, de ce nu, homosexualilor sau fumătorilor sau băutorilor de bere sau mai ştiu eu ce criterii fanteziste ar putea sta la baza înfiinţării acestor olimpiade sportive. Mult şi ieftin, rar şi scump - în articolul meu nu era vorba nicidecum de confuzie ci de scăderea drastică a valorii acestui soi de concursuri sportive. Citiţi cu atenţie, nu este un articol nici de susţinere, nici de demolare, este pur şi simplu o analiză a fenomenului de înmulţire a unei competiţii sportive şi o prezentare a unuia dintre multele efecte la care conduce acest fenomen. Cu respect, Autorul.

    RăspundețiȘtergere

Powered By Blogger