luni, 4 februarie 2013

Schimbarea culorii de corectare a lucrărilor

Bestia care strică rădăcinile învăţământului românesc


   În ultimii ani am asistat neputincioşi la distrugerea voită a învăţământului nostru. Acum aflăm cu stupoare că d-aia avem rezultate proaste şi foarte proaste la lucrări de control, teze şi bacalaureat, că elevi se sperie de culoarea roşie. Nu pot să zic decât că "idiotul" (cel ce-a avut ideea asta strălucită) se poate să fi fost taur şi că, elev fiind, s-a simţit vizibil deranjat de culoarea roşie a corecturilor din lucrările scrise pe care le-a dat.
   Nu există o explicaţie mai plauzibilă pentru această hotărâre stupidă decât că indivizii de elevi au devenit deosebit de sensibili la culoarea roşie a pixului dim mâna profesorului, ceea ce-i duce, inevitabil, la blocarea minţii şi ruginirea memoriei,
poate şi la încordarea nervilor, asemeni confraţilor provocaţi de toreadori. Săracii elevi, nu înţeleg de ce li se mai corectează lucrările, pentru că orice culoare ar avea pixul sau cerneala profesorului, tot s-ar stresa că lucrarea sa ar putea fi plină de greşeli.
   Dincolo de abordarea satirică a acestui act de distrugere, ştiu că nimeni din generaţiile trecute nu s-a plâns de stresul cauzat de... culoarea roşie cu care se corectează lucrările scrise. Dimpotrivă, testele de evaluare a cunoştinţelor în varianta scrisă se consideră a fi mult mai puţin stresante decât varianta orală unde elevii pot fi intimidaţi de accentul vocii şi ironia profesorilor, funcţie de temperamentul fiecăruia. Ştiu aceste lucruri şi din cele povestite de colegi şi din experienţă proprie.
   Ceea ce frapează mai mult este faptul că elevilor li se acordă drepturi şi libertăţi care lezează vădit drepturile, autoritatea şi responsabilităţile  pe care le au şi trebuie să le aibă educatorul. Se vede destul de clar, cu ochiul liber, care şi cât de benefice sunt urmările schimbărilor care au intervenit în sistemul de educaţie românesc după 1989. Conştienţi de poziţia lor, elevii recurg la violenţă, obrăznicie, scandal şi - ultima bombă în materie - sex în incinta şcolii. Este, de asemenea, foarte clar, că elevii care se prostesc astfel nu fac parte dintre cei cu note bune. Astfel de elevi ar trebui exmatriculaţi fără milă pentru că prin comportamentul lor deranjază bunul mers al orelor de curs şi bruma de elevi buni la învăţătură şi cu un comportament social normal.

Virgil-Liviu Sabău
Orăştie, 4 februarie 2013
"Artera timpului de-a lungul fluviului"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger