miercuri, 22 mai 2013

E bine să ştim că se poate şi aşa… (IV): Pe culmile… ştiinţei

Ionuţ Budişteanu

     La o vârstă la care alţii încă se întrec în abilităţile dezvoltate la jocuri pe calculator, Ionuţ Budişteanu, de 19 ani, din Râmnicu-Vâlcea, câştigă concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), la Phoenix, Statele Unite ale Americii – cel mai mare concurs de ştiinţă şi inginerie destinat tineretului din întreaga lume. Este a nu ştiu câta recunoaştere internaţională a inteligenţei româneşti şi parcă văd că nici proiectul câştigător al acestui tânăr nu va fi apreciat şi exploatat de noi, ci tot de americani sau de cine ştie cine.
     Culmea prostului management în materie de invenţii l-a deţinut Walter Hunt, în 1849, cu acul de siguranţă,
al cărui patent l-a vândut companiei Grace & Co. pentru numai 400 de dolari. De pe urma acului cu siguranţă, Grace & Co. a obţinut un profit de milioane de dolari.
     Mă tem să nu se repete povestea, aşa cum s-a întâmplat în cazurile dinainte. Ionuţ Budişteanu a prezentat juriului un proiect care revoluţionează conceptul de maşină autonomă prin utilizarea inteligenţei artificiale, ceea ce ar reduce posibilitatea producerii de accidente rutiere. Deţinând patentul acestei invenţii, România ar putea dezvolta o afacere prin care să iasă din colapsul economic în care se află.
     Utilitatea acestei invenţii are o arie de interes universal. Principalele puteri economice ale lumii ar trebui să fie amatoare pentru achiziţionarea produselor – maşinilor de acest model. Asta, bineînţeles, dacă statul român va şti să preţuiască valoarea proiectului, şi dacă va şti să-l păstreze pe autorul lui aici, în România. Fireşte, condiţii mai sunt, dar nu vreau să intru în amănunte. Am vrut doar să punctez că se poate şi aşa…

Virgil-Liviu Sabău
Orăştie, la  20 mai 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger