miercuri, 5 iunie 2013

Atac la turism tratat cu calmul englezesc

de Virgil-Liviu Sabău, reporter

Atac la turism tratat cu calmul englezesc

Câine spânzurat, naţiune condamnată
     Persecuţii de tot felul ne pândesc, ascunse în cele mai neaşteptate colţuri ale lumii. De câteva zile pe EVZ.ro – pagina oficială de internet a binecunoscutului ziar „Evenimentul Zilei” – mi-a atras atenţia o ştire năucitoare. Cică două englezoaice frustrate de-o imagine venită din România încearcă să boicoteze nici mai mult, nici mai puţin, tot turismul românesc. Mălin Mot ne spune acolo că Lucinda Hare şi Jackie Short sunt scandalizate de faptul că, în România, autorităţile sunt pasive faţă de tratamentele violente aplicate câinilor. Bâtrânicile din ţara „calmului englezesc” au văzut, probabil pe internet, cazul unui câine „spânzurat de un copac şi lăsat să moară după ce a fost lovit cu brutalitate în zona capului.” Drept urmare, cele două lady şi-au anulat vacanţa plănuită în România şi au
trimis un email către Biroul de Turism al României, prin care promiteau să-şi folosească influenţa pentru a opri cât mai mulţi turişti de la vizitele programate în această ţară.

Câine vs. om
     Nu ştiu ce-o fi în capul oamenilor, ce-şi închipuie atunci când se uită la ştiri din lume. Nu găsesc altă explicaţie decât aceea că sunt rupţi de realitatea cotidiană, că trăiesc într-o lume închisă din care mai scot, din când în când, capul şi deschid gura cerşind să fie băgate în seamă. Ei bine, poate nu se popularizează îndeajuns modul de viaţă rurală din România. În scop informativ şi în ajutorul celor nedumeriţi, asemenea englezoaicelor cu pricina, precizăm că la noi, în satele şi comunele din România, rareori găseşti câini de companie care să înnopteze în braţele stăpânilor. Aici se găsesc câini de curte, a căror treabă e paza ogrăzii stăpânilor, şi le-ar fi foarte greu să-şi ducă misiunea la îndeplinire dacă ar dormi în case. Uneori, destul de rar pentru a se generaliza, se întâmplă şi accidente sau incidente în care stăpânii câinilor îi tratează „inuman”, dar ce ziceţi de incidentele în care oamenii se tratează între ei mai rău decât îşi tratează animalele de companie ? Nici nu s-a răcit bine cadavrul individului decapitat pe stradă, chiar la voi în ţară, doamnelor, asta nu vă impresionează suficient de mult ca să protestaţi ? Nu vă umple inimile de indignare ca să boicotaţi turismul în Anglia ?

La noi acasă
     E cazul să aruncăm o privire şi asupra televiziunilor noastre. Pro TV a dedicat ştirilor „şocante” ediţia de la orele 17.00. Alte posturi precum Antena 1, Kanal D, Prima TV, etc. – serioase şi pline de ifose, şi-au luat obiceiul de-a prezenta astfel de ştiri. Cum toate au pagini de internet pe care îşi postează producţiile, acestea devin accesibile din orice punct al lumii. Şi iată cum, o ştire din miile de ştiri asemănătoare, obişnuită pentru românii educaţi de televiziuni, face un deserviciu ţării, creându-i o falsă imagine publică pe internet.
      La rândul lor, şi românii urmăresc ştiri din lume. Curiozitatea este, până la urmă, un defect cu două tăişuri, fiind mortal în unele cazuri (oare ce gust au ciupercile otrăvitoare ? Atenţie, nu încercaţi să aflaţi !), dar toate marile descoperiri ale lumii au pornit de la o curiozitate poate chiar banală. Vedem zilnic crime, accidente rutiere, sinucideri, acte de cruzime nu numai asupra animalelor, ci asupra semenilor noştri, dar nu suntem chiar atât de snobi încât să atribuim unei naţiuni întregi defectul ieşit din comun specific „unui unic individ”. Din acest punct de vedere, iată, românii demonstrează că sunt mai maturi în elaborarea raţionamentelor decât… alţii.

Baloane de săpun
     O fi sau nu adevărată povestea englezoaicelor (un sâmbure de adevăr musai să aibă) nu ştim, nici eu, nici dumneavoastră, cititorii. Dacă e adevărată, nu ştim cât succes va avea campania englezoaicelor de-a ne denigra ţara şi neamul, şi cum se va reflecta asupra poporului român. Legile lui Murphy spun că omul latră mai credibil decât câinele şi că guiţă mai bine ca porcul. Sperăm doar ca acum să se întâmple excepţia care să le confirme, fără să dăm prea multă atenţie acestor baloane de săpun care se sparg singure în bătaia vântului.


Orăştie, la 3 iunie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger